Letselschade & Oogonderzoek
Een fixatiedisparatieonderzoek is speciaal ontwikkeld om de samenwerking van uw beide ogen te testen en indien dit niet voldoende is, te verbeteren. Hierdoor zullen ook een aantal van uw asthenope (vage) klachten verminderen.
Letselschade kan o.a. optreden na een (verkeers) ongeval, een bedrijfs-ongeval, een medische fout, tijdens het sporten (denk aan een val tijdens het skiën, of tijdens het hockeyen een hockeystick tegen het hoofd) en door toedoen van een dier. Uw tegenpartij weet van de hoed en de rand en al zijn ze nog zo vriendelijk de belangen lopen toch te ver uiteen.
Een volledige onderzoek kan ongeveer 1 uur in beslag nemen. De gevonden correctie kan in een zgn. pasbril geplaatst worden, zodat u meteen kunt zien hoe het binoculair zien verbeterd.
Oogzorgorganisatie Functionele Oogzorg Nederland (FON) kan u bijstaan bij het doorverwijzen naar een oogspecialist/optometrist die gespecialiseerd is in het corrigeren van Fixatiedisparatie (FD). Bij het afleveren van de speciale FD bril wordt u misschien gevraagd om na 2 en 6 maanden een afspraak te maken voor een controle onderzoek, waarbij het binoculair zien (het simultaan kijken met twee ogen) opnieuw getest wordt en of de klachten zijn gereduceerd.
Het zal u duidelijk zijn dat dit geen standaard oogmeting is, maar een specifiek op het binoculair zien gericht. De oogspecialisten van optiekbedrijven die zich hebben bekwaamd in het corrigeren van Fixatiedisparatie hebben zich verenigd in de FON. De meeste optiekzaken hebben niet de vereiste diploma’s en/of vaardigheden om op juiste wijze FD te onderzoeken en te corrigeren. Ondeskundig handelen kan uw probleem zelfs verergeren. Vandaar dat de FON een keurmerk Fixatiedisparatie heeft uitgebracht.
De Fon oogspecialisten/ optometristen zitten in Haarlem, Overveen, Dinxperlo, Denekamp, Hardenberg en Stramproy.
Waarom een speciale oogmeting?
De fusie van de twee beelden tot één stabiel enkelbeeld wordt zowel motorisch als sensorisch bepaald. Een ongeval met letsel ten gevolg verstoord deze fusie. Het samensmelten van twee beelden tot één beeld gaat onnodig veel energie kosten hetgeen veel klachten opleveren zoals:
- Nek-, rug- en schouderklachten
- Concentratieproblemen
- Hoofdpijn boven de wenkbrauwen
- Jeukende- brandende- tranende of droge ogen
- Overgevoelig van (zon) licht
- Snel vermoeid in het hoofd
- Problemen met afwisselend kijken van ver en nabij en vice versa
- Verminderde dieptezicht
- Moeite met langdurig lezen
- Moeite met snelle bewegingen
Bij fixatiedisparatie nemen de hersenen de twee beelden, niet correct als een stabiel enkelbeeld waar.
Onderstaande plaatjes geven een normaal binoculair gezichtsvermogen – en een verstoorde binoculair gezichtvermogen aan. Zo’n verstoring kan aangeboren zijn of veroorzaakt door een ongeval.
Hoe kan Fixatiedisparatie verholpen worden?
Met behulp van de MKH Pola-test methode
De grootte van de Fixatiedisparatie kan alleen gemeten worden met de MKH pola-test methode (Meting en correctie volgens prof. J.J. Haase). Het brilrecept dat daaruit volgt, zal een combinatie zijn van brilsterkte en prismatische glazen.
Na 2-3 maanden wordt een controle onderzoek gedaan en wordt gekeken of het aantal klachten is afgenomen. Eveneens zal er een controle plaatsvinden na 6 maanden.
Fixatiedisparatie en whiplash
Bij mensen met een whiplash zijn veel asthenope klachten (zie boven) te herkennen: Uit de praktijk blijkt dat er na het ongeval een verstoring in de fijne sensormotoriek ontstaat die kan leiden tot een Fixatiedisparatie.
Vooral de hoofdpijn, lichtgevoeligheid en nek-en schouderklachten vallen dan op. Ook is lang computerwerk vaak onmogelijk zonder toename van de klachten.
Wanneer na het FD-onderzoek de verstoorde sensorische aansturing van de ogen weer is geoptimaliseerd, zal de belastbaarheid met kijken en lezen weer toenemen zonder daarbij misselijk te worden of evenwicht klachten te ervaren.
Ook kan de fysiotherapeut er weer voor zorgen dat de nek en schouders beter belast kunnen worden zonder dat dit tot klachten leidt.
Het totale functioneren, zal sterk verbeteren en lees/computer werk kan weer zonder irritatie of vermoeidheid worden uitgevoerd.
Na 2 maanden zal een controle worden uitgevoerd om te zien of de correctie werkt en hoeveel van de oorspronkelijke klachten (blijvend) zijn.
Letselschadevergoeding
De kosten voor het onderzoek en de therapeutische FD bril kan worden verhaald op de tegenpartij. Bespreek altijd met uw FON oogspecialist of hij/zij voor u een functioneel optometrisch rapport kan opstellen met daarbij opgave van de totale kosten (inclusief nacontroles). Uw FON oogspecialist kan u hierbij zeker van dienst zijn.
Waar kan ik terecht?
Op de website van de FON kunt u de adressen vinden van alle aangesloten FON specialisten www.info-fo.nl. Voor Limburg en Brabant is de FON Optometrie Specialist De Heer Walter Leurs specialisatie: Funtioneel Neuro Optometrie contact 0495-563900